Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z gałązki lubczyku odrywamy listki, gałązkę odkładamy, listki drobno siekamy.
Do miękkiego masła dodajemy posiekany lubczyk i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, ucieramy masło widelcem, żeby składniki dobrze się połączyły.
Odstawiamy masło do lodówki.
Jogurt i kefir przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii, miksujemy.
Kalafior dzielimy na małe różyczki, kilka odkładamy do dekoracji, pozostałe gotujemy w lekko osolonej wodzie z bulionem warzywnym WINIARY, aż różyczki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem, odstawiamy do wystygnięcia.
Do jogurtu połączonego z kefirem dodajemy kalafior. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Chłodnik przed podaniem dekorujemy surowymi różyczkami kalafiora i podajemy z grzankami posmarowanymi masłem lubczykowym.